SZC logo

Békéscsabai Szakképzési Centrum

OM kód: 203029/002 | 5600 Békéscsaba, Kazinczy u. 7.

Intézmény logo

Nemes Tihamér Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokKRÉTA
Széchenyi 2020

Bemutatkozás

Iskolánk története

Minden iskolának van története, van amelyiknek rövidebb, van amelyiknek kalandosabb, kacskaringósabb. A mi iskolánk esetében döntse el mindenki, hogy melyik a jellemző.

Történet

Iskolánk 1988-ban "született", de csak 1989 óta önálló műszaki szakközépiskola Gépészeti Szakközépiskola, ahol a gépészeti oktatás töltötte be az elsődleges szerepet. A város vezetősége úgy döntött 1988 márciusában, hogy a Hajtómű- és Festőberendezések Gyára telephelyén egy műszaki oktatási intézményt létesít. Az elképzelést a Gépipari Tudományos Egyesület is támogatta, mivel a cél egy műszaki felsőoktatási intézmény alapjainak a megteremtése volt. Különlegességként a szaktantermek a szakma egy-egy jeles tudósáról, szakemberéről lettek elnevezve. A továbbiakban - a folyamatos fejlődés révén - a szakképzés sokszínűvé változott, és a hangsúly kezdett áttolódni az informatikai ismeretekre, amelyet iskolánk neve is tükrözött, 1992. szeptember 1-jétől az iskola neve Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola.

gépészeti szak tartalma lényegesen korszerűsödött.

Fontos szerepet játszik a számjegyvezérlésű gépek (CNC), a számítógépes rajzolás (CAD), a számítógéppel irányított termelési rendszerek és berendezések (CAD-CAM) , az automatizált pneumatikus, hidraulikus rendszerek, PLC-k elterjedése és az oktatásuk iránti igény exponenciális növekedése.

Az informatikai szak helyzetét - nem csak nálunk, de az egész országban is - az útkeresés jellemzi; a folyamatosan változó körülményeket is figyelembe véve, olyan alapkészségeket tanítunk meg diákjainknak, amelyek alkalmasak arra, hogy értően és kreatívan legyenek képesek kezelni azt a hatalmas eszköztárat, amely manapság az információk kinyerését jellemzi.

2007. augusztus 1.-től a Középfokú Iskolai Diákotthonnal integrálódott és a neve Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola és Kollégiumra módosult, mely a Közép- békési Térségi Integrált Szakképző Központ tagintézménye.

A közismereti tárgyak is jól megalapozzák a sikeres érettségi vizsgát. Azok, akik úgy döntenek, hogy nem a továbbtanulást választják, hanem a munkát, azok is megállják az életben a helyüket.

A négy év gépészeti vagy informatikai szakcsoportokban történő képzés után érettségihez jutnak a diákok, s ezt követően kétéves képzésben szerezhetnek az új Országos Képzési Jegyzék szerinti képesítést. A gépgyártástechnológiai technikus, épületgépész technikus szakmákat a gépész szakmacsoportban, míg a webmester és a számítástechnika hálózat telepítő és üzemeltető szakképesítéseket az informatikai szakmacsoportban végzetteknek ajánljuk. A fenntartó váltásával a "technikusi" végzettség megszerzésének lehetősége megszűnt.

Intézményünk ECDL vizsgaközpont. Tanulóinknak biztosítjuk az ECDL vizsga összes moduljának megszerzési lehetőségét, valamint a CISCO Hálózati Akadémia révén a nemzetközi CISCO Hálózati tananyagot is.

2011. augusztus 1-től, a korábban integrált, kollégiumi intézményegységet a fenntartó megszüntette. Iskolánk megnevezése ismét Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola lett.

Az oktatási rendszer, valamint fenntartói változások közepette először a Klebelsberg Központ Békéscsabai Tankerületi Központjának, végül a Békéscsabai Szakképzési Centrum felügyelete alatt.

2016. szeptember 1-től, iskolánk új neve Békéscsabai Szakképzési Centrum Gépészeti és Számítástechnikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma, miután az új rendészeti képzéssel kapcsolatosan visszacsatolásra került a kollégium.

2017. szeptember 1-től, iskolánk új neve Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma. Ettől az évtől kezdve iskolánk visszakapta a gépész képzésben lévő érettségire épülő gépgyártástechnológus OKJ szakmát is.

2018. szeptember 1-től új szak indul be, a gépészet ágazaton belül a mechatronikai technikus szakma által érdeklődőket is tanítjuk. Ezzel párhuzamosan a nálunk érettségizett informatikusok 1 év alatt informatikai rendszerüzemeltető OKJ szakmát is szerezhetnek, így kiteljesedik a 4+1 éves informatikai képzésünk is.

A 2019/2020-as tenévben indultak el az első (új rendszerű) technikumi osztályaink is.

Bemutatkozás

Partnereink

SZC logo

Békéscsabai Szakképzési Centrum


Nemes Tihamér Technikum és Kollégium

5600 Békéscsaba, Kazinczy u. 7.

Telefon: +36 66/441-004

E-mail: nemes@bszc.hu

OM azonosító: 203029/002


2024Nemes Tihamér Technikum és Kollégium